Niewiele rzeczy jest tak satysfakcjonujących, jak zimny napój, gdy wybieramy się na spacer po wsi lub w góry, zwłaszcza gdy temperatura wzrasta, a upał staje się coraz bardziej intensywny.
Jednak uchronienie butelki przed rozgrzaniem może wydawać się praktycznie niemożliwe… chyba że znasz kilka sztuczek.
Chcesz wiedzieć, jak dłużej utrzymać zimny napój? Musisz tylko wykonać co do joty wszystkie procedury, które wymieniliśmy poniżej.
Czytaj dalej i odkryj pięć niezawodnych technik szybkiego schłodzenia drinka. Zapewniamy, że efekty będą tak skuteczne, że nie zawahasz się zastosować ich w praktyce więcej niż jeden raz.
5 niezawodnych sposobów na utrzymanie chłodnego napoju bez prądu
Zanurz napój w zimnej wodzie
Używanie zimnej wody to jeden z najszybszych sposobów na schłodzenie butelki lub puszki napoju gazowanego. Wystarczy odpowiednio długo moczyć aby ciepło się rozproszyło. Ta procedura może zwykle trwać do dziesięciu minut, jeśli woda jest zimna, lub nieco dłużej, jeśli ma temperaturę pokojową.
Najlepsze jest to, że możesz użyć tej techniki, nawet jeśli jesteś w pobliżu strumienia lub na plaży, po prostu uważaj, aby użyć systemu zapobiegającego zmywaniu napojów przez prąd.
Oczywiście: wybierz miejsce, w którym promienie słoneczne nie docierają bezpośrednio nad wodę, bo inaczej sztuczka straciłaby swoją skuteczność.
Użyj dwóch glinianych garnków
Ta sztuczka opiera się na metodzie chłodzenie wyparne i odbywa się to po prostu przy użyciu wody jako chłodziwa w celu uwolnienia nadmiaru ciepła. W tym przypadku głównym celem jest obniżenie temperatury garnka, w którym umieścisz swoją butelkę. W rezultacie jego zawartość ostygnie w miarę wyparowywania wody.
Najskuteczniejszym sposobem na to jest użycie dwóch różnych rozmiarów glinianych doniczek i odrobiny wilgotnej ziemi. W szczególności wystarczy umieścić jeden w drugim i wypełnić wokół niego wystarczającą ilością ziemi. Gdy skończysz, spryskaj ziemię odrobiną wody i gotowe.
Jeśli wolisz coś mniej brudzącego, ale równie efektywnego, możesz użyć zwilżonego i ostudzonego małego ręcznika, a nawet gazety. Upewnij się również, że tkanina lub papier, którego używasz, ma jasny kolor, ponieważ pochłonie mniej światła, co oznacza również mniej ciepła. Zastosuj to w praktyce, a zobaczysz rezultaty.
Zamroź część płynu
To prosta, ale bardzo skuteczna technika, zwłaszcza jeśli planujesz zawczasu spakować przekąskę na długą przejażdżkę. Wystarczy napełnić połowę pojemnika wodą lub sokiem i przenieść do zamrażarki. Następnego dnia wystarczy uzupełnić pozostały płyn przed wyjściem.
Aby uzyskać najlepsze rezultaty, możesz owinąć pojemnik w folię aluminiową i trzymać go w plecaku. Możesz też trzymać go w lodach i przedłużyć efekt.
Wybierz kąpiel lodową
Jest to jedna z najbardziej znanych opcji. Jeśli jednak chcesz uzyskać dobre wyniki, lepiej zastosuj się do poniższych zaleceń:
- Użyj lodu i wody w równych częściach. Oznacza to, że jeśli użyjesz równowartości trzech filiżanek lodu, dodaj taką samą ilość wody. Pomoże to dłużej utrzymać zimno, a jednocześnie zapobiegnie zbyt szybkiemu topnieniu kostek.
- Spróbuj napełnić pojemnik do trzech czwartych jego pojemności. Zapewni to całkowite zanurzenie puszek i butelek.
- Jeśli potrzebujesz przyspieszyć proces chłodzeniaposługiwać się sól kuchenna. Wystarczy jedna łyżka stołowa na każdą użytą wodę i kostkę lodu.
- Jeśli jesteś w miejscu, gdzie jest śnieg, możesz z niego skorzystać do schłodzenia pojemnika z napojami. Tylko upewnij się, że dobrze go zakryłeś i trzymaj tak przez co najmniej 15 minut.
I to wszystko. Łatwe i bezproblemowe chłodzenie. Jest to jedna z najłatwiejszych metod na schładzanie napojów.
zakop butelkę?
Czasami może się zdarzyć, że w pobliżu nie ma lodu lub wody, zwłaszcza jeśli biwakujesz lub wędrujesz po górach. W takim przypadku najlepiej zastosować starą sztuczkę zakop butelkę lub puszkę, aby dłużej była zimna. To najłatwiejszy sposób na utrzymanie zimnego napoju na plaży lub na polach.
Najważniejszą rzeczą jest znalezienie miejsca, w którym gleba jest lekko wilgotna, ale nie jest zabagniona. W teorii procedura jest podobna do chłodzenia wyparnego, z tą różnicą, że nie będziesz używać dwóch różnych pojemników, aby przyspieszyć proces chłodzenia.
W szczególności najlepiej jest użyć tej techniki do utrzymania temperatury pojemnika, zwłaszcza jeśli wyjmujesz butelkę lub puszkę z zimnego miejsca. Sugeruje się, aby otwór był wystarczająco głęboki, aby zmieścić co najmniej 70% pojemnika.
Jak widać, istnieje więcej niż jeden sposób na utrzymanie temperatury napojów i odświeżenie się, kiedy tylko tego potrzebujesz. Zastosuj w praktyce ten, który najbardziej Ci się podoba i powiedz nam, jak poszło.
A Ty, jakie znasz inne sztuczki chłodzące, aby zabrać zimne napoje na plażę lub na wieś?
Nie zapomnij udostępnić tych informacji w sieciach społecznościowych.