Jeśli to jeden z pierwszych razy, kiedy to robisz ciasto Pewnie zdarzyło Ci się, że pomimo wykorzystania wskazanych w przepisie ilości, jest bardziej lepki niż zwykle.
Przykleja się tak bardzo, że nie da się nim manipulować, zarówno w celu dalszego wyrabiania, jak i dokończenia przepisu.
W tym artykule ci powiem jak naprawić bardzo lepkie ciasto na chleb w łatwy i prosty sposób, abyś mógł kontynuować swoje opracowanie.
Dlaczego ciasto pozostaje lepkie?
Powodem, dla którego ciasto chlebowe przykleja się do rąk i patelni, jest z powodu nadmiaru wody. Podczas dodawania wody jest prawdopodobne, że dodałeś za dużo lub przepis nie zawiera dobrze obliczonych proporcji wody i mąki, aby uzyskać dobre ciasto na chleb.
Na szczęście to coś ma łatwe rozwiązanie i że teraz szczegółowo ci wyjaśnię, czytaj dalej.
Co zrobić, gdy ciasto chlebowe przykleja się: rozwiązanie
Jak mówiłem, Nadmiar wody Jest to główny winowajca, który sprawia, że ciasto przykleja się do punktu, w którym staje się bardzo trudne w obróbce.
Rozwiązaniem jest dodanie większej ilości mąki aż proporcje z wodą będą odpowiednie.
Moja rada to posypać ciasto mąką bardzo powoliaby nie znaleźć się w odwrotnej sytuacji.
Aby to zrobić, dodaj mąkę w małych ilościach i zagniataj, upewniając się, że ciasto wróci do jednorodnego wyglądu przed dalszym dodawaniem.
Kiedy zauważysz, że ciasto jest miękkie w dotyku i nie klei się już do palców, czas przestać dodawać mąkę.
Mam nadzieję, że ten artykuł, aby dowiedzieć się, co zrobić, aby odzyskać bardzo lepkie ciasto na chleb, był dla Ciebie przydatny 🙂