8 najlepszych kamieni do ostrzenia noży
Potrzebujesz naostrzyć swoje noże i nie wiesz jak to zrobić? Przynosimy Ci ostateczny wybór kamieni do ostrzenia noży. Dzięki nim będą Państwo mogli mieć noże, które wykonują perfekcyjne cięcia.

Noże są jednym z najważniejszych elementów wyposażenia kucharza (hobbystycznego). Aby móc z nim pracować bezpiecznie i wydajnie, ważne jest regularne ostrzenie noży. Najbardziej popularnym narzędziem wśród specjalistów jest również coraz częściej stosowane w gospodarstwach domowych: z wysokiej jakości osełka może wyostrzyć tępego ostrza szybko i skutecznie.
Oprócz właściwej techniki The wybór wytchnienia jest również decydujący: zarówno kształt i materiał musi odpowiadać noży używanych. Nasza lista kontrolna podpowie Ci, jak znaleźć idealny kamień szlifierski do swoich potrzeb.
Posiadanie osełki w kuchni jest niezbędne. Dzięki niemu możemy przywrócić zdolność cięcia naszych noży do owoców, mięsa lub ryb i gotować bezpiecznie, szybko i wygodnie, bez ryzyka zranienia.
Ciekawym tego przykładem jest model Mannesmann, który został wybrany jako najlepszy obecnie kamień do ostrzenia, biorąc pod uwagę opinie i recenzje użytkowników serwisu Amazon. Wyróżnia się niską ceną, uniwersalnością i doskonałym działaniem na nożach mocno obciążonych, z rysami lub uszkodzeniami. Ma również kompaktową konstrukcję oraz drobno- i gruboziarnistą stronę, co nie oznacza, że nie ma interesującej konkurencji.
Porada : Kompaktowy przegląd najlepszych noży szefa kuchni znajdziesz tutaj.
Top 8 ostrzałka do noży
- Materiał: biały korund kamień szlifierski z dwoma różnymi stronami, jedną grubą stroną (1000) i drobniejszą stroną (6000).
- Struktura: antypoślizgowy żel krzemionkowy i bambusowa podstawa, piękna i przyjazna dla środowiska, najważniejsza jest antypoślizgowa, zapewniają bezpieczeństwo ostrzenia
- Rozmiar: czerwony 1000 / biały 6000, 180 x 60 x 27 mm
- ★ Wysokiej jakości dwustronny kamień szlifierski: powierzchnia szlifowania zgrubnego (ziarnistość 400) szybko naostrzy tępe lub uszkodzone noże za pomocą zaledwie kilku ruchów; powierzchnia szlifowania dokładnego (ziarnistość 1000) jest idealna do wykończenia i polerowania krawędzi, a także do łatwego naprawiania gotowego ostrego
- ★ Doskonałe ostrzenie i wydajność szlifowania: kamień do ostrzenia BearMoo jest wykonany z profesjonalnego korundu, odpornego na korozję, wysokie temperatury, krawędzie i narożniki są wyraźnie odwzorowane
- ★ Kamień szlifierski 400/1000 nadaje się do większości operacji szlifierskich: np. stal narzędziowa, stal hartowana, narzędzia, noże, nożyczki, dłuta, siekiery, noże kuchenne, szlifowanie noży itd. Ale oprócz ząbkowanych ostrzy i noży ceramicznych itp
- Wysokiej jakości obustronny kamień szlifierski: powierzchnia szlifowania zgrubnego (ziarnistość 1000) szybko naostrzy tępe lub uszkodzone noże za pomocą kilku pociągnięć; powierzchnia do szlifowania precyzyjnego (ziarnistość 4000) jest idealna do wyposażenia i polerowania krawędzi, idealnie nadaje się do łatwej naprawy gotowej ostrości.
- Doskonałe ostrzenie i wydajność szlifowania: kamień do ostrzenia BearMoo jest wykonany z profesjonalnego korundu, odpornego na korozję, wysokie temperatury, krawędzie i narożniki są wyraźnie oddzielone.
- Kamień szlifierski 1000/4000 nadaje się do większości prac szlifierskich: np. stal narzędziowa, hartowana stal, narzędzia, noże, nożyczki, dłuta, siekiery, noże kuchenne, klasa cięcia, szlifowanie noży itd. Jednak oprócz ząbkowanych ostrzy i noży ceramicznych itd.
- Ziarnistość 150/280: Zastosowanie wysokiej skuteczności szlifowania materiału z węglika krzemu, dobry efekt mielenia, duża prędkość; produkt jest mały i wygodny, odpowiedni do wygodnego noża szlifierskiego, domowego przenośnego noża szlifierskiego i nadaje się do większości narzędzi do cięcia metalu.
- Ziarnistość 180/320: Ta osełka wykorzystuje odporny na wysoką temperaturę i korozję biały korund, dobry efekt szlifowania, może być używana do naprawy zadziorów ostrza i konsolidacji ostrości ostrza, odpowiednia dla większości narzędzi.
- Ziarnistość 120/240: Zastosowano brązowy materiał korund o odporności na korozję i dobrym działaniu szlifowania, który nadaje się do niektórych miękkich narzędzi metalowych, takich jak narzędzie do żelaza, nóż stalowy (z wyłączeniem stali stopowej) i może być używany do naprawy dużej szczeliny i spiralnej krawędzi narzędzia.
- Ten system ostrzenia kamieni idealnie nadaje się do szybkiego, łatwego i łatwego ostrzenia każdego ostrza. Dwustronny metalowy kamień 70 mm x 200 mm jest galwanizowany monokrystalicznym diamentem w dwóch ziarnistościach, 400G gruby i 1000 g drobny
- Idealny do ogólnego ostrzenia dłut, nożyczek, noży, ostrzy płaskich, ostrzy tnących, frezów TCT i wszelkich narzędzi, które wymagają ostrej krawędzi
- Kamienie diamentowe ostrzą narzędzia ze stali węglowej, HSS i węglika wolframu, a także mogą być używane do ścierania szkła, płytek ceramicznych i porcelany
- ✤Dwustronne ostrzenie: Otrzymasz osełkę z różnych stron, stronę 400 # do ostrzenia zgrubnego ziarna i stronę 1000 # do ostrzenia dokładnego ziarna. Unikalna konstrukcja plastra miodu zapewnia, że pył powstający podczas procesu szlifowania nie wpłynie na ostrzenie.
- ✤Wydajny materiał: Ten kamień do ostrzenia noży wykorzystuje diament jako materiał ścierny, który jest bardziej wydajny niż zwykły kamień do ostrzenia i ma mniejsze ryzyko uszkodzenia krawędzi. Ze względu na dużą twardość materiału i niskie straty podczas użytkowania, nasza osełka może być używana przez długi czas.
- ✤Wygodny: ten kamień do ostrzenia jest wyposażony w podstawę z żelu krzemionkowego, antypoślizgowy i bezpieczny w użyciu. Zestawy osełek są małe i lekkie, dzięki czemu można je łatwo przenosić i przechowywać, nie zajmując dużo miejsca.
- Kamień szlifierski wyprodukowany w Japonii przez King
- Kamień szlifierski o ziarnistości 1000 i ziarnistości 6000 kombinacja tworzywa sztucznego ze stojakiem
- Wymiary kamienia 10006000 185 x 63 x 25 mm
- Profesjonalny zestaw kamieni do ostrzenia: Profesjonalny zestaw kamieni do ostrzenia KELOFO zawiera wysokiej jakości dwustronny kamień szlifierski o ziarnistości 1000/4000, bambusową podstawę z antypoślizgową podkładką, kamień korekcyjny, uchwyt prowadzący kąt i antypoślizgową podkładkę silikonową.
- 【WIELOFUNKCYJNE ZASTOSOWANIE】 Osełka KELOFO Premium jest bardzo trwała i trwała. Pasuje do każdego noża kuchennego, noża szefa kuchni, noża do steków, noża sontoku, noża do obierania, noża do sushi, tasaka, noża rzeźniczego, noża do obierania, noża do grillowania, noża myśliwskiego, noża kieszonkowego, nożyczki, dłuta, ostrza, prostej maszynki do golenia.
- Łatwy w użyciu: Gruboziarnista strona o ziarnistości 1000 może sprawić, że krawędź będzie bardzo ostra. Drobna ziarnistość 4000 jest idealna do wykończenia i polerowania krawędzi. Kamień do ostrzenia noży KELOFO wykorzystuje wodę do ostrzenia, więc nie ma potrzeby stosowania drogich olejków do ostrzenia/honowania. Po użyciu umyj je wodą.
Lista kontrolna: kamienie do ostrzenia noży
- Najważniejszą kluczową wartością dla osełki jest ziarnistość. Osełkę można stosować do trzech różnych technik mielenia, które różnią się wielkością ziarna (mielenie wstępne: wielkość ziarna 120 – 400, mielenie główne: wielkość ziarna: ok. 1000, mielenie dokładne: wielkość ziarna > 6000).
- Im bardziej tępy nóż, tym grubsze musi być ziarno. W przypadku szczególnie zużytych ostrzy należy zacząć od ziarnistości około 120 i „doskoczyć do góry”. W takich przypadkach zaleca się zakup kilku osełek.
- Często kamienie szlifierskie są używane jako tzw. kamienie kombinowane, które z każdej strony mają różną wielkość ziarna. Ma to tę zaletę, że (zgrubne) ostrzenie można połączyć z (dokładnym) wyrównaniem nierówności bez konieczności posiadania dwóch osełek.
- Dostępne są kamienie szlifierskie z różnych materiałów: Kamień naturalny (z osadu lub wapienia) charakteryzuje się niskim zużyciem, nadaje się do drobnego szlifowania i jest stosunkowo niedrogi, ale istnieją również ogromne różnice w jakości. Kamień diamentowy (małe cząsteczki diamentu na płycie nośnej) jest drogi, ale jest również bardzo twardy i łatwy do szlifowania.
- Kamienie szlifierskie dostępne są również w różnych wersjach różniących się sposobem obsługi. Japoński kamień wodny nasączany jest wodą przed procesem ostrzenia, co podczas ostrzenia działa chłodząco i jest łagodne dla ostrza. Kamień naftowy jest używany w połączeniu z olejem, który może chronić stalowe ostrza przed rdzą.
- Uchwyt na kamień szlifierski jest ważnym dodatkiem. Zapobiega ślizganiu się kamienia szlifierskiego podczas szlifowania, ponieważ kamienie szlifierskie mają tylko niewielką wagę. Uchwyty do osełek są dostępne z różnych materiałów, takich jak bambus, guma i silikon.
Jakie kamienie do ostrzenia noży?
Jaki kamień do ostrzenia noży?
Poniższy wybór uwzględnia pięć kryteriów jakości: recenzje, recenzje, liczba zakupów, znaki testowe i aprobaty.
Najlepszy, nasz wybór: kamień do ostrzenia noży MANNESMANN
Najlepszy kamień do ostrzenia firmy Mannesmann według opinii użytkowników na portalu Amazon. Jego ocena na tym portalu to 3,9 na 5, z 45% pięciogwiazdkowych recenzji. «To idealny dwustronny kamień do ostrzenia noży w domu». – mówi Paco R, a Enrique Pérez Martínez dodaje: «Szukałem dobrego asortymentu kamieni do ostrzenia i znalazłem ten model. Za tę cenę nie sposób znaleźć coś lepszego. Jestem zachwycona.
Ta tania osełka firmy Mannesmann ma kilka bardzo interesujących cech. Posiada gruboziarnistą stronę do korygowania zarysowań i skaz na nożach wszelkiego rodzaju oraz drobnoziarnistą stronę do ostrzenia. Ma kształt cegły i wymiary 20 x 5 x 2,7 cm (długość, szerokość i grubość), dzięki czemu nadaje się do noży kieszonkowych i średniej wielkości.
Drugi wybór: osełka AivaToba
Kontynuujemy to porównanie, analizując najlepszy kamień do ostrzenia marki AivaToba dla użytkowników Amazon. Wszyscy przyznali mu ocenę 4,5 na 5, przy 66% pięciogwiazdkowych recenzji. Jedną z nich przedstawia Felix Martin, który twierdzi, że jest to «osełka z białego korundu z podstawą bambusową i silikonem o doskonałym stosunku jakości do ceny». Javier Quintana mówi nam, że «używam go do ostrzenia noży do sushi i szczerze mówiąc, ostrzy je idealnie».
Mówimy tu również o osełce dwustronnej. Jedna z nich ma ziarnistość 6000 i jest idealna do polerowania i ostrzenia noży do szynki i ryb w celu uzyskania precyzyjnego cięcia. Druga ma ziarnistość 1000 i jest bardziej odpowiednia do ostrzenia noży kuchennych. Zawiera podwójną, antypoślizgową podstawę bambusową z silikonowym wnętrzem oraz prowadnicę kątową ułatwiającą proces ostrzenia. Materiałem używanym do jego produkcji jest tlenek glinu, zwany również białym korundem. Dzięki temu jest bardzo odporny na korozję i łatwy do czyszczenia. Objęty jest również 24-miesięczną gwarancją.
Alternatywa: podwójny kamień do ostrzenia VINENCO
Jako alternatywę dla dwóch poprzednich, chcemy omówić najlepszą osełkę marki Vinenco według opinii klientów Amazon. Średnia ocena przyznana przez użytkowników to 4,6 na 5, a 71% z nich to oceny najwyższe. «Najlepszy kamień do ostrzenia noży, jaki kiedykolwiek posiadałem. Jest odporny na wysoką temperaturę i korozję oraz bardzo łatwy do czyszczenia» – wyjaśnia Feliks. Francisco Campos dodaje, że «jego podwójna strona umożliwia mi wykonywanie drobnych i zgrubnych szlifów na moich profesjonalnych nożach w zaledwie kilku przejściach».
Ten model również został wyprodukowany przez jedną z najlepszych obecnie marek kamieni do ostrzenia noży – Vinenco. Wynika to jasno z opinii klientów firmy Amazon na temat wielu innych produktów tej firmy. Kamień ten wyróżnia się w szczególności dwustronną ziarnistością 1000 i 4000 oraz praktyczną, antypoślizgową podstawą.
Inne ostrzałki do noży
- Wysokiej jakości obustronny kamień szlifierski: powierzchnia szlifowania zgrubnego (ziarnistość 3000) szybko naostrzy tępe lub uszkodzone noże za pomocą kilku pociągnięć; powierzchnia do szlifowania precyzyjnego (ziarnistość 8000) jest idealna do wyposażenia i polerowania krawędzi, idealnie nadaje się do łatwej naprawy i gotowej ostrości.
- Doskonałe ostrzenie i wydajność szlifowania: kamień do ostrzenia BearMoo jest wykonany z profesjonalnego korundu, odpornego na korozję, wysokie temperatury, krawędzie i narożniki są wyraźnie oddzielone.
- Kamień szlifierski 3000/8000 nadaje się do większości prac szlifierskich: np. stal narzędziowa, hartowana stal, narzędzia, noże, nożyczki, dłuta, siekiery, noże kuchenne, klasa cięcia, szlifowanie noży itd. Jednak oprócz ząbkowanych ostrzy i noży ceramicznych itd.
- Uniwersalne 3-stopniowe narzędzie do ostrzenia – Ta ostrzałka do noży i nożyczek nie tylko szybko naostrzy bardzo tępe lub uszkodzone ostrza, ale także sprawi, że będą one ostre jak brzytwa; nie tylko do noży o prostej krawędzi, ale także do noży ząbkowanych; oprócz noży, jest idealna do ostrzenia nożyczek
- Ekskluzywne wzornictwo ostrzenia nożyczek – opatentowane specjalnie zaprojektowane ostrze z węglika wolframu do szybkiego i łatwego ostrzenia nożyczek
- Trwałe materiały ścierne i wysoka wydajność ostrzenia – wszystkie materiały ścierne do ostrzenia przechodzą test 10 000 razy. Numer 1: otwór z wycięciem w kształcie V (gruboziarnisty węgiel) – szybkie ustawienie nowej krawędzi; nr 2: gniazda V (Fine CERAMIC) – dla gładkiej wykończonej krawędzi
- Ziarnistość noża: Kamień do ostrzenia Kitchen Craft Master Class ma dwustronną kombinację ziarnistości (3000/8000) dla precyzyjnego ostrzenia.
- 【Trwałe】Mocna, ale porowata struktura stale uwalnia małe cząsteczki, w połączeniu z wodą naostrzy nóż.
- 【SZEROKIE ZASTOSOWANIE】Ten kamień do ostrzenia zapewnia ostry nóż do rzeźbienia, siekania warzyw lub mięsa.
- ✅ Szybkie, trwałe i wytrzymałe – przemysłowe monokrystaliczne diamenty są galwanizowane na stalowej podstawie o grubości 0,9 cm. Do 5 razy szybciej ostrzenia niż kamień olejowy, kamień wodny
- ✅ Podwójna ziarnistość: gruba ziarnistość 325 (45 mikronów) do szybkiego ustawienia krawędzi, bardzo delikatna ziarnistość 1200 (9 mikronów) do szlifowania. Ostrza i Hone ALL twardy materiał, w tym stal szybkotnąca, węglik, ceramika i azotd borowy. Ostrość na sucho. Nie wymaga bałaganu ani wody.
- ✅ Super płaska powierzchnia: ekskluzywna technologia MirrorFlat gwarantuje długotrwały nawet kontakt z nożami lub narzędziami, podczas gdy kamień olejowy i kamień wodny łatwo zużywają się na nierównej powierzchni
- Gruby, solidny i duży kamień szlifierski: Wykonany z profesjonalnego białego korundu, idealny do większych noży szefa kuchni, zapewnia wystarczającą powierzchnię roboczą dla każdego rozmiaru noży, odporny na korozję, żaroodporny, krawędzie i rogi są wyraźnie odgraniczone.
- ◎ Cenny zestaw temperówek: Zestaw do ostrzenia składa się z 3 pojedynczych kamieni o ziarnistości (400/1000/6000). #400 służy do szorstkich ostrzy i dobrze koryguje duże szczeliny; #1000 nadaje się do małej tępej krawędzi noża; #6000 służy do wykończenia i polerowania ostrza. Antypoślizgowy uchwyt silikonowy i bambusowa podstawa zapewniają bezpieczną ochronę. Kamień spłaszczający i prowadnica kątowa zapewnia lepsze wrażenia podczas ostrzenia.
- ◎ Nadaje się do wielu narzędzi: Zestaw osełek do noży może ostrzyć dowolne ostrza, wszelkiego rodzaju noże kuchenne, nożyczki, brzytwy, siekiery, dłuta itp., Z WYJĄTKIEM ząbkowanych ostrzy i noży ceramicznych. W tym procesie ostrzenia uzyskasz duże poczucie spełnienia.
- 【Dobre wykonanie】 Diament ze stali hartowanej jest używany po obu stronach ostrzałki, posiada również wygodny drewniany antypoślizgowy uchwyt, który ma dobre właściwości antypoślizgowe, wygodne w dotyku i wygodny do trzymania.
- 【 Gęstość 400 】 Gęstość cząsteczek jest równomierna, a cząsteczki są oczywiste; dzięki ręcznemu projektowi jest przenośny i wszechstronny; ma dobry efekt mielenia i szybką prędkość ostrzenia; nadaje się do wygodnego ostrzenia noży, domowego ostrzenia noży i nadaje się do większości metalowych narzędzi.
- 【Szybkie mielenie】 Można szybko naostrzyć i szlifować wszelkiego rodzaju metalu, ceramikę, drewno liściaste, jadeit, szkło i inne twarde materiały; można ostrzyć na sucho bez niechlujnego oleju lub wody, a narzędzia do ostrzenia wymagają mniej czasu i wysiłku.
- ️ S&R dwustronna szlifierka o dwóch ziarnistościach: 1000 i 4000, z praktycznym silikonowym uchwytem
- ️ Wszechstronny kamień - dwustronny kamień szlifierski do niezawodnego ostrzenia noży wszelkiego rodzaju. Ziarnistość 1000 i 4000 są delikatniejsze, ale nadal doskonałe do wszechstronnego użytku.
- Jakość przemysłowa - kamienie szlifierskie S&R są produkowane w 100% z korundu. Kamienie te są przeznaczone do codziennego, ciągłego i profesjonalnego użytku.
Bestseller: kamień szlifierski
Do najlepiej sprzedających Osełki w liście bestsellerów (wybór jest aktualizowana codziennie).
Co ludzie kupują najczęściej?
Żadna rekomendacja nie jest tak wiarygodna jak zweryfikowany zakup. Dlatego nasze roboty codziennie wyszukują najlepiej sprzedające się produkty na Amazon z każdej odpowiedniej kategorii. Wynik pokazujemy na listach bestsellerów.












Aktualne oferty na kamień do ostrzenia noży kuchennych
Tutaj znajdziesz najlepsze dostępne oferty kamieni szlifierskich posortowane według kwoty rabatu (aktualizowane co godzinę).
Pomożemy Ci zaoszczędzić!
Nasz robot indeksujący co godzinę skanuje wszystkie dostępne produkty na Amazon. Towary o obniżonych cenach są odfiltrowywane. Wybór ten jest następnie sortowany według algorytmu kontrolowanego według wysokości rabatu. Gwarantujemy, że nie przegapisz żadnej z (czasem tylko krótko) dostępnych ofert.












Co to jest osełka?
Kamień do ostrzenia nożyczek, narzędzi i noży to ręczne lub elektryczne narzędzie używane do konserwacji i poprawy właściwości tnących narzędzi o metalowych krawędziach. Może mieć kształt prosty, okrągły lub owalny. Zdolność do szlifowania, ostrzenia i polerowania zależy od ziarnistości użytego kamienia.
Na przykład osełka gruboziarnista jest dość porowata i usuwa więcej materiału z krawędzi tnącej, co czyni ją idealną do noży i innych zużytych narzędzi. Z kolei osełki drobnoziarniste są przeznaczone do precyzyjnej regulacji narzędzia tnącego.
Rodzaje kamieni do ostrzenia
Istnieją następujące rodzaje osełek w kształcie cegieł:
- Osełki wodne: są to najlepsze i najdroższe kamienie do ostrzenia noży. Dzieje się tak dlatego, że trudno jest znaleźć dobry materiał ziarnisty, z którego można je wykonać. Najbardziej znane są te z regionu Ardenów w Belgii i te z Arkansas w USA. Swoją nazwę zawdzięczają temu, że po każdym użyciu trzeba je zanurzyć w wodzie, aby usunąć pozostałości po ostrzeniu.
- Osełki syntetyczne są wykonane z ceramicznych materiałów ściernych. Najbardziej popularny jest karburund lub węglik krzemu. Istnieją również osełki wykonane z białego korundu lub tlenku glinu. Ich główną zaletą jest to, że można je produkować w żądanej gęstości ziarna i że są bardziej ekonomiczne.
- Japońskie kamienie osełkowe: Są bardzo popularne w kuchni. Są to różne rodzaje kamieni wodnych i drobnoziarnistych. Pochodzą one z północnej Japonii i są zalecanymi kamieniami do ostrzenia noży do sushi. Dzieje się tak dlatego, że zapewniają one idealne wykończenie podczas krojenia ryb.
Kamienie do ostrzenia noży kuchennych mają zazwyczaj antypoślizgowe podstawy wykonane na przykład z silikonu lub bambusa. Ponadto istnieją ręczne i automatyczne, w zależności od tego, czy są one napędzane silnikiem, czy nie.
Istnieje jednak inny rodzaj ostrzałki, o którym powinniśmy tu wspomnieć ze względu na jego szczególne właściwości. To jest kamień do ostrzenia stali. Jest to narzędzie w kształcie śrubokrętu, bardzo wygodne w użyciu. Jest on zazwyczaj używany przez kucharzy i rzeźników, ponieważ nie posiada podstawy, a dzięki silikonowym uchwytom nie musi być umieszczany na stabilnej powierzchni. Istnieją trzy różne rodzaje krzeseł, które są zróżnicowane ze względu na zastosowany materiał:
- Krzesła stalowe: najbardziej rozpowszechnione. Posiadają cienki, okrągły pręt, który ostrzy wszystkie rodzaje noży do krojenia mięsa, ryb, warzyw itp. Nie są one jednak najodpowiedniejsze do precyzyjnych narzędzi skrawających.
- Diamentowe kamienie do ostrzenia: są to najlepsze tego typu kamienie do ostrzenia, gdy nóż całkowicie stracił ostrość.
- Krzesła ceramiczne: Zalecane kamienie do ostrzenia noży do szynki lub sushi. Są one mniej ścierne niż diament i dlatego wydłużają żywotność narzędzia tnącego.
Wreszcie, kupując osełkę, należy wziąć pod uwagę jej ziarnistość. Możemy to wiedzieć, ponieważ jest to podane na etykiecie i w opisie kamienia, który kupujemy:
- Pomiędzy 6000 a 10000: są to profesjonalne kamienie do ostrzenia noży szefa kuchni. Ich granulometria jest tak drobna, że stosuje się je do uzyskania doskonałego wykończenia. Służą one do polerowania ostrza.
- Pomiędzy 2000 a 5000: są to już drobnoziarniste kamienie do ostrzenia. Są one dość uniwersalne i stosuje się je do noży, które zaczęły tracić krawędź. Służą one zarówno do polerowania, jak i ostrzenia ostrza.
- Pomiędzy 800 a 1500: najczęściej spotykane w kuchniach. Nadają się one do wszystkich rodzajów noży i są najbardziej przydatne do ostrzenia ich ostrzy.
- Pomiędzy 200 a 400: są to osełki o najgrubszej ziarnistości. Służą one do ostrzenia noży całkowicie stępionych lub mocno zużytych, z rysami i innymi uszkodzeniami. Z tego powodu są one również nazywane kamieniami szlifierskimi.
Jak działa osełka?
Kamień do ostrzenia noży działa w bardzo prosty sposób. W zależności od grubości ziarna, zatrzymują one większą lub mniejszą ilość materiału metalowego z narzędzia skrawającego. Dzięki temu krawędź tnąca jest drobniejsza i lepiej tnie.
Jak naostrzyć nóż za pomocą osełki?
Jest to najprostsza i najbardziej efektywna technika ostrzenia noży za pomocą osełki:
- Wybierz odpowiedni kamień w zależności od jego ziarnistości i rodzaju noża, który chcesz naostrzyć: w tym względzie musimy wziąć pod uwagę wyżej wymienione czynniki.
- Namoczyć osełkę w wodzie na 5-10 minut: musi ona pozostać wilgotna podczas całego procesu ostrzenia, aby zapewnić idealne wykończenie.
- Wyrównaj nóż i kamień: jeśli nie posiadasz kamienia do ostrzenia z systemem stałego kąta lub prowadnicą kątową, powinieneś umieścić nóż krawędzią do siebie, pod kątem od 10º do 20º. Połóż palce na ostrzu, ale nie bezpośrednio na krawędzi tnącej.
- Szybkie ruchy w górę i w dół: przesuwaj ostrze noża po kamieniu w obu kierunkach i wywieraj niewielki nacisk. Jeśli jest to duży nóż, należy go podzielić na dwie lub trzy części, aby mieć pewność, że ostrzymy go w całości.
- Powtórz… ale z drugiej strony: odwróć nóż i zrób to samo z drugiej strony.
- Usuń zadziory: po naostrzeniu noża na kamieniu pozostaną resztki materiału. Należy je usunąć za pomocą samego noża.
- Czyszczenie noża: aby to zrobić, włóż go pod kran i pozwól, aby popłynęła po nim woda.
- Sprawdź jego zdolność cięcia: najprostszym sposobem jest przytrzymanie kartki papieru i spróbowanie przecięcia jej od jednego końca do drugiego. Jeśli nóż nie tnie gładko, naostrz go jeszcze bardziej.
Jak ważne jest dbanie o ostrość noży w domu?
Posiadanie w domu lekkiej, uniwersalnej osełki do ostrzenia i regularne jej używanie jest niezbędne, ponieważ podczas krojenia naszymi nożami uzyskamy następujące korzyści:
- Bardziej precyzyjne cięcia na owocach, warzywach, rybach i mięsie.
- Mniejsze ryzyko zranienia, ponieważ tępe noże wymagają większego wysiłku przy wkładaniu ich do żywności, co oznacza większe ryzyko zsunięcia się noża i skaleczenia.
- Nasze potrawy zawsze będą wyglądały idealnie, ponieważ wykonamy precyzyjne cięcia na żywności.
Ale skąd wiadomo, kiedy nóż wymaga naostrzenia? Najprostszym sposobem jest przeprowadzenie «testu pomidora». Jeśli nie możemy wyciąć cienkiego plasterka bez wcześniejszego nacięcia skóry końcówką, należy przełożyć ją przez kamień.
Dlaczego noże się tępią?
Wszystkie noże prędzej czy później tępią się, ponieważ sam fakt krojenia żywności oznacza już utratę zdolności cięcia. Istnieje jednak wiele innych przyczyn takiego stanu rzeczy:
- Nie używasz odpowiedniej deski do krojenia: większość desek do krojenia jest wykonana z drewna lub sztywnego plastiku. To nie jest przypadek. Materiały te zachowują ostrość noży, w przeciwieństwie do marmuru, granitu i ogólnie pojętego kamienia.
- Korozja spowodowana przez niektóre produkty spożywcze: dotyczy to na przykład owoców cytrusowych. Aby uniknąć tego problemu, należy je zawsze kroić ząbkowanym nożem.
- Stosowanie detergentów o właściwościach ściernych, takich jak te używane w zmywarkach do naczyń.
- Nieodpowiednie przechowywanie: noże tępią się w kontakcie z innymi nożami i sztućcami w szufladzie.
- Używanie noży do zadań, do których nie zostały zaprojektowane, np. otwieranie puszek, usuwanie próżni w szklanych słoikach lub cięcie tektury.
Podstawowe wskazówki dotyczące utrzymania ostrości noży kuchennych
Oprócz zakupu diamentowych kamieni do ostrzenia lub innych rodzajów kamieni do ostrzenia, których możemy użyć w razie potrzeby, warto stosować się do poniższych zaleceń, aby nasze noże pozostały ostre przez jak najdłuższy czas:
- Myć noże ręcznie: zmywarki do naczyń, ze względu na stosowanie silnych detergentów i funkcji suszenia, szybko pogarszają ostrość noży.
- Przechowuj je w pochewce: noże wysokiej jakości są zwykle dostarczane z pochewką na ostrze. Należy je zakładać przed włożeniem do tacy na sztućce.
- Nie należy ciągnąć pokrojonego jedzenia po desce do krojenia, aby je podnieść: jeśli to robimy, powinniśmy zawsze używać nieostrej części.
- Ostrz je tak szybko, jak to konieczne: jeśli zauważymy, że nóż stracił zdolność cięcia, powinniśmy natychmiast użyć osełki. Nieprzestrzeganie tego zalecenia i używanie tępego narzędzia zwiększa ryzyko nacięcia ostrza.
- Nie należy używać zmywaków, które rysują powierzchnię: wystarczy odrobina wody i wilgotna szmatka, aby usunąć brud z noża bez uszkodzenia ostrza.
Dzięki temu jesteśmy pewni, że nasi czytelnicy będą mieli wszystko, czego potrzebują, aby wybrać najlepszą osełkę do swoich potrzeb, używać jej prawidłowo i przedłużyć żywotność swoich noży.